Δημοσιεύσεις
     Έρευνα
     Διδασκαλία
     Εκπαιδευτικό Υλικό
     Επίβλεψη Εργασιών
  
 

Σπουδές

Μετά από τρία χρόνια προσχολικής εκπαίδευσης, λόγω μητέρας εκπαιδευτικού, και συνολικά 9 συναπτά χρόνια στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ελληνικό κολλέγιο», συνέχισα τις σπουδές μου (γυμνάσιο και λύκειο) στο 2ο Θηλέων Θεσσαλονίκης, στην οδό Ανθέων.

Χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής πορείας μου η ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά (τα οποία οδηγήθηκαν σταδιακά σε μία ύπνωση και συνειδητή λησμονιά), Ιταλικά (μόνο για στοιχειώδεις ανάγκες επικοινωνίας) και, τελευταία ανακάλυψη στα χρόνια της εκπαίδευσης, Ισπανικά.

Τυχαίες επιλογές στο μηχανογραφικό και κακοδαιμονία στο μάθημα της Ιστορίας με οδήγησαν στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Μετά το πρώτο σοκ -γαλλική λογοτεχνία του 11ου αιώνα- από το 2ο έτος ανακάλυψα τα γλωσσικά μαθήματα (Γλωσσολογία, Φωνητική, Διδακτική της γλώσσας) και εκεί βρήκα νέα ενδιαφέροντα. Από τη γαλλική λογοτεχνία μου έμεινε η ρήση του Voltaire, 'cultiver notre jardin', κάτι που ελπίζω να κάνω, εάν ποτέ βγω στη σύνταξη.

Τον Ιούνιο του 1984, στην πρώτη περίοδο -προς μεγάλη έκπληξη δική μου και των διδασκόντων του τμήματος- ολοκληρώνω τις σπουδές μου και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς γράφομαι στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Γλωσσολογίας και Διδακτικής του τμήματος.

Το 1989, μετά από διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών, αποκτώ Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με βαθμό «Λίαν Καλώς». Διπλωματική εργασία με την καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου και θέμα: «Ορθογραφία και επικοινωνία: μια νέα διδακτική πρόταση».

Το 1990 εγγράφομαι στο ίδιο τμήμα για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, την οποία εκπονώ με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και την υποστηρίζω το 1994. Η διατριβή με θέμα: «Η κοινωνική λειτουργία της γραφής» και επιβλέπουσα την καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου, βαθμολογήθηκε με «Άριστα» από την επταμελή εξεταστική επιτροπή.

Στη διάρκεια εκπόνησης της διατριβής μετακινήθηκα με εξάμηνη υποτροφία Erasmus στο Montpellier για παρακολούθηση μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών στο (D.E.A.) Departement des Sciences du Langage, στο Πανεπιστήμιο Paul Valery III.